Beynini Mutluluğa Eğit

14 Mayıs 2021
Beynini Mutluluğa Eğit

Hepimiz mutlu olmak isteriz ve mutluluğun ne olduğu ve nasıl elde edilebileceği hakkında her gün sayısız fikirle karşılaşırız. Son yıllarda pozitif psikoloji ve nörobilim alanında yapılan araştırmalar mutluluğun, geliştirebilir zihinsel bir beceri olduğuna dair önemli kanıtlar sunuyor.

Mutluluğun kişiden kişiye değişen pek çok anlamı ve literatürde farklı tanımları olsa da benim en sevdiğim Dr. Martin Seligman’dan. Diyor ki; mutlu insanlar, pozitif duyguları daha sıklıkla yaşayan, derin doyurucu ilişkiler kurabilen, anlamlı bir yaşam sürdüğüne inanan, kendisini başarılı hisseden, tutkuyla bağlanabileceği, yaparken zamanı unutabildiği ve keyif alabildiği meşguliyetleri olan kişilerdir. En sevdiğim çünkü, genel bir anlayış var, mutluluk sanki hep eller havaya modunda yaşamak, istediğin her şeye sahip olmakmış gibi. Oysaki hayat bu…. Acı çekmeyen, hayal kırıklığına uğramayan, kızmayan, üzülmeyen, kayıplar yaşamayan insan var mı dünyada?

Genellikle bir hedefe ulaştığımızda, başarılı olduğumuzda veya arzu ettiğimiz bir şeye sahip olduğumuzda mutlu olacağımızı zannederiz. Oysaki yapılmış binlerce araştırma aslında mutluluğun, fiziksel ve zihinsel sağlığın yanı sıra sosyal ve iş yaşamında başarının kaynağı olduğunu gösteriyor.  Mutluluk düzeyi yüksek insanlar daha düşük olanlara nazaran daha istikrarlı evliliklere, daha güçlü bağışıklık sistemlerine, daha yüksek gelire ve yaratıcılığa sahiptir, özetle mutluluk başarının bir sonucu değil, onun asıl kaynağı ve nedenidir.

ESNEK BEYİN

Beynimiz her an yeni bilgiler ve deneyimlerle kendini nöronlar arasında yeni bağlantılar oluşturarak biyolojik olarak değiştirmekte. Tekrarlanan deneyimlerle de bu bağlantıları sağlamlaştırmakta. Bizi biz yapan her şey; düşüncelerimiz, duygularımız, inançlarımız, değerlerimiz, hayallerimiz hepsi bu bağlantı örüntülerinde. Maksatlı ve bir amaca odaklı olarak yapacağımız tüm eylemlerle bu bağlantıların şeklini değiştirmek mümkün.

MUTLU BEYİN, MUTLU İNSAN PROGRAMI

Bu alanda dünyada yapılmış çalışmaların ışığında uzun yıllardır yaptığım gerek bireysel koçluklarda, gerekse eğitimlerime katılan binlerce kişinin yaşamında elde ettiği dönüşüme şahitlik etmek beni bu konuda bilimsel bir çalışma yapmaya yönlendirdi. 2019 yılında nörobilim yüksek lisans tezimi, geliştirdiğim sekiz haftalık İnsanın fabrika ayarları ve nörobilim temelli “mutlu beyin, mutlu inan” programının insanların gerek mutluluk düzeylerine gerekse temel kişilik özelliklerine etkisi üzerine yaptım. Araştırmada merak ettiğim bir diğer konu ise eğitimle katılımcıların beyin aktivitelerinde nasıl bir değişim olduğu ve eğitim sonunda elde edilen değişimin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğuydu. Bugüne kadar dünyada örneği olmayan özgün bir araştırma oldu. Çalışmayı tez danışmanım Prof. Dr. Sinan Canan’ın katkısıyla yürüttüm.  Elde ettiğim sonuçlar ise yıllardır verdiğim emeğin en büyük karşılığı ve mutluluğum oldu.

Eğitim grubundaki kişilerin mutluluk düzeyi ve benlik saygısı (kedini sevme/kendini yeterli hissetme/öz güven) düzeyleri eğitim öncesine kıyasla %40‘a yakın yükseldi, beyin dalgaları da öncesine göre daha olumlu zihin yapısına sahip olduklarını gösterdi. En çarpıcı sonuçlardan biri ise, eğitimden 15 ay sonra yaptığımız ölçümler, arada maruz kaldığımız, bütün dünyayı etkileyen covid-19 pandemi sürecine rağmen eğitim alan kişilerin geliştirdiği bu niteliklerin artmaya devam etmiş olması oldu.

Eğitim programını üzerine inşa ettiğim temel nokta aslında bedenimizin fabrika ayarlarına ve beynimizin mutluluk ayarlarına uygun bir yaşam şekli geliştirmek. Her ders fiziksel sağlıktan, zihinsel sağlığa, duygusal dengeden, ruhsal gelişime kadar mutlu, sağlıklı, tatminkar bir hayat sürmek için gerekli olan tüm konuları 360 derece kapsayan derslerin yanı sıra, uzun yıllar içine geliştirdiğim mindfulness ve meditasyon uygulamalarından faydalandım.

Hem kendinizin, hem herkesin mutlu olduğu bir dünyada yaşamak istemez miydiniz? Eminim herkes ister ancak mesele mutluluğu başkalarının yaratmasını beklemek değil, önce kendimizi dönüştürebilmek, bu da görülüyor ki eğitimle ve kendimize yapacağımız yatırım ve emekle mümkün. 

Yazar Hakkında
Gülferi Yıldırım
Psikoloji ve Nörobilim Uzmanı

Psikoloji ve Nörobilim Uzmanı. Mutlu insan; Mindfulness, Mutluluk ve Liderlik Eğitim ve Executive Danışmalık

PAYLAŞ